Най-голямата френска банка по брой на клоновете Groupe Credit Agricole планира да разшири дейността си, свързана с потребителско банкиране и финансови услуги в европейски страни като Полша през следващото десетилетие, пише Bloomberg.

"Трябва да помагаме на регионалните ни подразделения повече в тяхното развитие," казва Жан-Пол Шифле, главен изпълнителен директор на Credit Agricole SA. Стратегическите планове на банката за следващото десетилетие са "по-малко рисковани" в сравнение с изминалото, тъй като компанията иска подразделението й за корпоративно и инвестиционно банкиране да бъде "по-обвързано" с банкирането на дребно.

Шифле зае поста през март и ограничи дейността на подразделението за корпоративно и инвестиционно банкиране с цел намаляването на загубите. От Credit Agricole също така обявиха, че до 2012 г. планират да преустановят загубите на гръцкото подразделение Emporiki Bank of Greece SA, което беше закупено през 2006 г.

Шифле потвърждава предварително набелязания срок за подобряването на резултатите на Emporiki и също така споделя, че Credit Agricole няма планове да продава 24-процентния си дял в испанската Bankinter SA, както и дела си в португалската Banco Espirito Santo SA.

Credit Agricole иска да увеличи броя на клиентите си извън Франция, които в момента са 6.5 милиона. Банката планира да разшири банкирането си на дребно в европейски страни като Полша, както и в Средиземноморието.

В Италия, където Credit Agricole разполага с клонова мрежа, обслужваща 1.4 млн. клиенти, банката иска да "намери добър компромис" за партньорство между подразделението й за управление на активи Amundi, което е смесена компания със Societe Generale SA и подразделението на UniCredit SpA's Pioneer Global Asset Management, казва Шифле. Credit Agricole вече е направила предложение на Pioneer при "много конкретни" условия, според Шифле.