В цената за престой в 20 от общо 44 детски парти клубове в София не се включва застраховка за здравето на децата, които ги посещават, показа проучване на ХДИ Застраховане АД. Това са 45.5% от анкетираните детски центрове.

Седемнадесет клуба предоставят застраховка за здравето на децата докато те се намират на територията на клуба и тази застраховка се включва в цената за престоя им там. Това са веригите парти клубове Патета и Арена и детските центрове Коколандия, Усмивка, ЗАедно, Барбарони, Приказка без край, Таласъмчета ООД, Морско конче, Harry Potter, Ние хлапетата, Dinoland, Цар Лъв, Палавници, Fiore Art Studio, Елмо и City Kids.

Детските центрове Патета и Морско конче имат застраховка само за определен брой деца като при Патета застраховката покрива определени наранявания. При два от парти клубовете застраховка за здравето на децата се предоставя в цената за престой само за някои услуги - при детски център ЗАедно за услугата целодневно лятно училище, а при Усмивка - само при целодневен престой на детето. Почасовата услуга и при двата клуба не включва такава застраховка.

Други клубове като Party Land и Хвърчило са проявили желание да приложат като добра практика застраховането на здравето на децата докато се намират в рамките на съответния клуб. След разговори със застрахователни компании обаче са получавали отказ поради липса на подходяща програма.

„Според нас, застраховка срещу инциденти, която да бъде включена в цената за престой в детските парти центрове е не само прилагане на добра практика, тя е и гаранция за по-голямото спокойствие на родителите. Ето защо, смятаме, че съществуването на подобни застрахователни програми и възможността да бъдат предложени на детските клубове са много важни", коментира Илда Павлова, директор „Търговска мрежа и продажби" в „ХДИ Застраховане" АД.

Основните предлагани рискове от „ХДИ Застраховане" АД са медицински разноски и временна неработоспособност вследствие на злополука. Обичайно те се включват в цената на престоя или специално организираното детско парти.

Проучването е направено чрез телефонно интервю. Пет от анкетираните парти клубове не предоставят информация за това дали децата са застраховани докато се намират на територията на техния клуб, а с два от детските центрове връзката е затруднена и такава информация не е достъпна.