Намалението на цената на парното няма да бъде незначително и ще се почувства от потребителите. Това заяви днес пред репортери председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране Ангел Семерджиев.

Той добави, че намаление със сигурност ще има, а понижението на цената на природния газ ще бъде значително по-голямо от предложеното от "Булгаргаз" намаление с два процента. Категоричността в прогнозата на ДКЕВР идва от последния анализ на събраните данни, каза председателят на регулатора.

В отговор на въпрос Семерджиев прогнозира, че намалението на парното най-вероятно ще е с повече от 3% и повече.

Ангел Семерджиев обясни, че има резерви за по-голямо намаление на цената на природния газ от отчитането на курса на долара и начина по който се прави оценка на разходите. Предложението на "Булгаргаз" е без да се отчита надвзетия и недовзет приход, припомни Семерджиев. Той уточни, че според данните на комисията недовзетият приход на "Булгаргаз" е много по-малко от съобщените от газовата компания 70 млн. лв.

Същевременно днес 24 часа информира, че в рекордно топлият ноември домакинства в София са получили значително по-високи от обичайните сметки. Причината сподре Топлофикация-София е ръста на цената на парното.

На закрито заседание днес ще бъде разгледан докладът на "Булгаргаз" за коригиране на цените на синьото гориво, а новите цени ще бъдат обсъдени на открито заседание следващата седмица, каза Семерджиев.

Източник: бТВ, 24 часа