Четири фирми са инвестирали малко над 805 млн. лв. през изминалата година. Те бяха отличени по време на Петата годишна церемония за връчване на наградата "Инвеститор на годината", която се организира от Българската агенция за инвестиции. Носител на приза в категория "Химическа промишленост" стана "Агрополихим".

През 2010 г. компанията е вложила в модернизация и разширение на производствените си мощности 46 млн. лв. В категория "Енергетика" наградата отиде при американската компания AES за инвестиция от 277 млн. евро в ТЕЦ "Ей И Ес - Гълъбово".

Призът в категория "Производство на ток от възобновяеми източници" отиде при компанията "Ветроком" за инвестиция в едноименния вятърен парк под връх Бузлуджа.

Вложените средства през 2010 г. в проекта са 164 млн. лв. Четвъртата награда получи Международният санаторно-оздравителен комплекс "Камчия".

През 2010 г. инвестициите на дружеството, което е 100% собственост на правителството на Москва, са за 53.3 млн. лв.

По време на награждаването изпълнителният директор на Българската агенция за инвестиции Борислав Стефанов заяви, че намалението на инвестициите у нас през тази година се дължи на силния спад на вложенията във финансовия и имотния сектор, които бяха водещи преди кризата.

За разлика от тях обаче инвестициите в секторите с устойчиво развитие като промишленост и енергетика запазват нивата си. Стефанов изрази увереност, че вложенията във финансовия и имотния сектор ще възвърнат нивата си в близките години.

Приоритетни за БАИ сектори през следващата година ще бъдат иновациите, екологията, новите за България производства и високите технологии.

Източник: в. Стандарт