Парламент

В края на 2010 г. българите, които дават негативни оценки за работата на парламента, са три пъти повече от тези които смятат, че тази институция работи добре. Това показват резултатите от Национално представително проучване на Националния център за изучаване на общественото мнение (НЦИОМ). Проучването е направено в периода 3-10 декември 2010 година по метода на полустандартизираното интервю. Реализирани са 1000 интервюта в цялата страна. Одобрението към дейността на Народното събрание намалява с 2% спрямо ноември и през декември възлиза на 21%. Неодобрението остава високо - 63%.

Президент

В края на 2010 г. президентът е одобряван от 45% от гражданите и е неодобряван от други 45%. С 1% повече спрямо ноември са българите, които одобряват работата на Георги Първанов през декември, а неодобрението за държавния глава не търпи промени. През декември одобрението за Първанов сред симпатизантите на БСП се е свило със 7% спрямо ноември и в момента е 83%. Това би могло да е резултат на нееднозначни оценки сред социалистите за гражданската инициатива АБВ.

Правителство

37% от българите посочват, че одобряват работата на кабинета през декември - с 5% по-малко спрямо ноември. В сравнение с ноември, с 3% расте и делът на неодобряващите работата на кабинета.

Общественото мнение изглежда разколебано в отговор на въпроса дали хората гледат с надежди или с притеснения на управлението на ГЕРБ. 45% споделят, че гледат по-скоро с надежда на управлението, а 42% - по-скоро с притеснения. За последните шест месеца с 13% намаляват българите, които гледат с надежда на управлението и с 11% нарастват онези, които изпитват притеснения.

Най-одобряваните в кабинета

Стойностите на одобрението за дейността на Бойко Борисов не се променят през последните три месеца, като с рейтинг на одобрение от 59% премиерът продължава да е най-одобряваният български политик. Без промени спрямо ноември остава и неодобрението за неговата работа - 32%.

През декември най-одобряваните членове на кабинета са Цветан Цветанов (с 55% одобрение), Росен Плевнелиев (52%) и Мирослав Найденов (48%). Министърът на вътрешните работи и министърът на регионалното развитие и благоустройството запазват без промяна одобрението за дейността си от предходния месец. За последния месец министър Мирослав Найденов губи 5% одобрение, но остава в групата на най-популярните министри.

Най-ниско одобрение за работата си през декември получават: Стефан Константинов, Томислав Дончев, Тотю Младенов, Нона Караджова и Александър Цветков.

Институции

48% одобряват през декември работата на полицията, която продължава да бъде най-одобряваната държавна институция, въпреки че за последния месец положителните оценки за нейната работа се свиват с 6%.

За последния месец с 6% се увеличава одобрението към армията - от 38% на 44%. Заедно с това расте и обществената подкрепа за работата на военния министър.

За първи път от началото на годината регистрираме ръст на одобрение и към дейността на съда - с 5 процента спрямо ноември (от 13% на 18% ).

Няма значими промени в общественото мнение за работата на прокуратурата. В момента одобрението към тази институция е 19%, а неодобрението - 60%.

Партийни лидери

Сергей Станишев и Волен Сидеров остават най-одобряваните лидери на парламентарни групи и през декември - съответно с дялове на одобрение от 24% и 22%.

Кого биха подкрепили българите за президент?

Запитани кого биха издигнали за президент на България, ако зависеше само от тях, респондентите посочват 39 имена. На първо място сред споменатите имена - посочен от 14% от българите, за президент е номиниран премиерът Бойко Борисов.

Българският еврокомисар Кристалина Георгиева се изкачва през декември на второ място в предпочитанията на българите за президент - с 12%.

7% биха издигнали за поста държавен глава вицепремиера и вътрешен министър Цветан Цветанов.

Оптимисти или песимисти?

Половината българи очакват новата 2011 година да бъде по-хубава за страната от отминаващата 2010 г. Три пъти по-малко са онези, които очакват тя да е по-лоша. Налице е пряка обвързаност между очакванията за това каква ще бъде 2011 година за България и очакванията за предстоящата нова година в личен план.