„Не очаквам днешната сесия да се отличава съществено от понеделник. Единствено прехвърлянето на пакет по някоя позиция може да повиши оборота, тъй като индивидуалните инвеститори остават в страни от пазара", коментира Тамара Бечева, финансов аналитик в ЕЛАНА Трейдинг, за Profit.bg.

„Прехвърлянето на пакети с акции на Корпоративна търговска банка стана обичайно явление напоследък и е твърде вероятно тази тенденция да се запази. От банката обявиха, че фондове на Generali Group са придобили процент в капитала й, което повиши доверието към позицията", добави още Бечева.

Основните индекси, според нея, ще останат в текущия си рейндж, но въпреки повишението от началото на месеца SOFIX ще приключи годината на червена територия.

„Институционалните инвеститори ще останат водещи пазарни участници. Очаквам по-голяма волатилност на Българска фондова борса през последните дни от годината, когато общата активност ще е изключително ниска. Това ще позволи големи движения дори и с малки обеми", каза в заключение експертът.

Седмицата на БФБ-София започна с повишение за четирите индекса на капиталовия ни пазар. Дневното им изменение вчера бе съответно: SOFIX (+0.26%, 361.54 пункта), BG 40 (+0.14%, 112.21 пункта), BG REIT (+0.12%, 42.43 пункта) и BG TR30 (+0.52%, 297.58 пункта).

Общият оборот на регулиран пазар доближи 730 хил. лв. През деня се търгуваха акции от 65 емисии. Повишение в цената имаше при 27 от книжата, като при други девет нямаше промяна в стойността.

Материалът е с аналитично-информационен характер. Написаното не е препоръка за покупка или продажба на финансови инструменти!