Въпреки многобройните предизвикателства като дълговата криза в Европа, 2010 бе добра година от гледна точка на резултатността, особено когато става въпрос за пазара на акции, според Райфайзен Кепитъл Мениджмънт.

„От години развиващите се пазари са фаворит и продължават да бъдат нашата най-важна препоръка за инвестиции, дори и да се повтаряме с това", казва Герхард Айгнер, Генерален мениджър в Райфайзен Кепитъл Мениджмънт, Виена. „През тази година регионът отново показа потенциала си с доходност от над 25%."

Въпреки че в настоящия момент настроението спрямо развиващите се пазари е доста оптимистично и в портфейлите на много инвеститори регионът вече е със свръхтегло, в дългосрочен план перспективите остават добри. Като цяло, 2011 г. се очаква да бъде позитивна за акциите, суровините и рисковите пазари с фиксирана доходност.

За предстоящите месеци Айгнер препоръчва на инвеститорите да се насочат към европейски акции и акции от развиващите се пазари, или към фонд, инвестиращ в суровини.

По отношение на пазара с фиксираната доходност, той препоръчва корпоративни облигации или добре диверсифицирани инвестиции в облигации в местна валута на емитенти от развиващите се пазари.

Ниски лихви и нисък риск от инфлация на Запад

През последните месеци перспективите за растеж чувствително се подобриха. „Днес вече никой не говори за сценария на ново потъване и двойна рецесия," отбелязва Айгнер. Чрез по-големия номинален растеж се покачва и диапазонът на доходността за германските и американските държавни ценни книжа.

В обозримо бъдеще за повечето западни държави и особено за САЩ, Герхард Айгнер очаква лихвите да останат ниски, докато в страните, които имат структурно стабилни икономики като Австралия, Канада и развиващите се пазари, той очаква повишения на лихвените проценти.

За разлика от развиващите се пазари, през предстоящите тримесечия не се очаква значителен инфлационен натиск на западните пазари. Все пак, в средносрочен и дългосрочен план инфлацията ще бъде гореща тема поради драматичното нарастване на паричната маса.

По отношение на макроикономиката, пикът на растежа вече е отминал, но по-нататъшният растеж се очаква да бъде движен от развиващите се пазари и плановете на САЩ по отношение на данъчната политика, а спирачки на растежа продължават да бъдат пазарът на труда, намаляването на дълговете и консолидирането на бюджетите.

Европейските акции с атрактивни цени

Доходността на глобалните акции и суровините надхвърли очакванията, но въпреки това цените на акциите все още са атрактивни. Пазарите остават ликвидни, лихвите са ниски, а възможностите за алтернативни инвестиции не са толкова много. Суровините печелят от търсенето от страна на развиващите се пазари, ликвидността и поевтиняването на някои валути.

Поради дълговата криза в Европа, волатилността на пазарите ще остане висока.
Герхард Айгнер: „ Може да се очаква, че темата за европейския дълг ще продължава да е на дневен ред, докато ЕС намери подходящото решение. „Засилващите се инфлационни окачвания, в резултат на подобряващите се перспективи за растеж и бичия пазар при суровините, могат да доведат до разпродажби на германски и американски държавни ценни книжа.", допълва той.