Еврото се оказа под натиск и през изминалият ден, регистрирайки ново триседмично дъно спрямо американския долар в 1.3073, въпреки че започна деня обнадеждаващо. Този първоначален отскок на еврото беше ограничен в началото на европейската търговия след новината, че рейтинговата агенция Moody's поставя под негативно наблюдение кредитния рейтинг на Португалия. Това отново напомни на малко играчите на валутните пазари за продължаващата европейска дългова криза и спекулациите в последните дни за възможно поставяне под негативно наблюдение, дори на кредитните рейтинги на страни от "ядрото" на Еврозоната като Франция и Белгия.

В същото време беше оповестен и изненадващ спад на GfK-индекса на потребителското доверие в Германия за януари 2011г. Според публикуваните данни показателят се е понижил до 5.4 пункта от 5.5 преди месец, при очакване той да нарасне до 5.9 пункта. Очакванията за потребителското доверие в Германия са се понижили за януари, заради прогнозите за по-бавен икономически ръст, но потребителите все още прогнозират икономиката на страната да остане във възходящ тренд.

Допълнителна тежест върху единната валута оказа и агенция Reuters, според която Върховният съд на Ирландия вероятно ще преразгледа закона за ирландските банки, което може да запази тяхното преструктуриране. По-рано тази седмицата, самата ЕЦБ се изказа против формата на спасителния план за ирландските търговски банки, тъй като това може да попречи на нейните операции по рефинансиране на банковия сектор. От Европейската комисията заявиха вчера, че са одобрили рекапитализацията от 4.95 млрд. евро за Anglo Irish Bank Corp. и 2.7 млрд. евро за Irish Nationwide Building Society.

Напрежението около европейската дългова криза доведе до спад на кроса EUR/CHF към ново историческо дъно в 1.2533 франка, както и до спад на кроса EUR/JPY до 109.56 йени. Положително влияние върху франка оказаха и по-добрите икономически данни от страната. Експортът на Швейцария е нараснал през ноември до 17.55 млрд. франка, което е ръст от 7.4% на годишна база. Ръстът е благодарение на засиленото търсене в Азия на часовници и индустриални стоки, като силният швейцарски франк е оказал незначително влияние.

По време на азиатската сесия тази нощ се разви подобен на вчерашният сценарии. Евро/долар върна част от загубените позиции, покачвайки се до 1.3142. Според дилъри това покачване се дължи на покриване на къси позиции, след като двойката достигна до ново най-ниско ниво от 2 декември. Според все по-малкото играчи на forex пазара, EUR/USD вероятно ще остане в границите между 1.3050/1.3350 до края на коледния уикенд и в рейнджа 1.3000-1.3500 нивата до края на 2010г., освен ако няма някакви изненадващи новини, които да окажат влияние на пазара. Акцентът за днешният ден са данните за БВП на Великобритания, САЩ и Нова Зеландия. С интерес се очакват и данните за продажбата на съществуващи домове и цените на жилищата в САЩ.

Отдел "Анализи валутни пазари", ФК "Логос-ТМ" АД