Бившият американски министър на отбраната Уилям Пери заяви, че Северна Корея е в състояние да произвежда по една ядрена бомба годишно и че Вашингтон трябва да помисли за разговори на високо равнище за смъкване на напрежението, в публикувано интервю.

Пери, който бе военен министър при президента Бил Клинтън, заяви пред всекидневника Nikkei, че американското правителство трябва да преразгледа политиката си към Северна Корея и да наложи икономически санкции, за да потвърди позицията си срещу ядрените програми на Пхенян. Тогава Вашингтон би трябвало да координира политиката си със Сеул и Токио преди евентуалното изпращане на специален представител за преки преговори със Северна Корея, смята Пери.

Той предлага бившия държавен секретар Мадлин Олбрайт и бившия сенатор Сам Нън, експерт по ядреното разоръжаване, като възможни кандидати за подобни преговори.

Интервюто е публикувано на японски. В него бившият военен министър на САЩ заявява още, че ако Северна Корея е посветила цялото съоръжение в новооткрития завод за обогатяване на уран за производството на гориво за ракети, тя може да създава по една атомна бомба годишно. Пери съобщава, че е разговарял с американския учен Зигфрид Хекер, който наскоро посети новия завод за обогатяване на уран с 2 000 центрофуги в севернокорейски ядрен комплекс. Той изглежда като предназначен за производството на гориво за граждански реактор, а не за бомби, но няма начин да се потвърди дали Северна Корея има друго предприятие за производство на ядрени оръжия, изтъква Пери.

Той все още вярва във възможността да бъдат намерени дипломатически решения по севернокорейската криза.

Междувременно стана известно, че президентът на Южна Корея Ли Мюн Бак, който поиска твърд отпор срещу всякаква нова атака от страна на Северна Корея е заявил, че ядрената криза трябва да бъде решена чрез преговори, предаде Ройтерс. Северът трябва да обсъди ядрената си програма с пет регионални сили в рестартиране на дипломатически процес, смята южнокорейският лидер.

"По повод севернокорейския ядрен въпрос, можем да го решим единствено чрез дипломация в рамките на шестстранните преговори", изтъкна той на брифинг на външното министерство.

Източник: БГНЕС