Едва след около пет години ще сме наясно кога сме излезли от кризата и сме отлепили от дъното, заяви финансистът Емил Хърсев пред БНТ в отговор на въпрос кога е бил моментът, в който кризата е свършила. Готов съм да се обзаложа, че ще намерим това дъно в третото или четвъртото тримесечие на 2009 г., смята той.

Според програмния директор на Центъра за либерални стратегии Георги Ганев, който също участва в дискусията, дъното на кризата все още предстои и ще бъде достигнато през 2010 г.

Правителството управлява адекватно в условия на криза, дотолкова, доколкото не направи почти нищо, коментира Хърсев правителствената политика. Според него взимането на заеми или други подобни сериозни стъпки биха били пагубни са страната.

За разлика от държавата, през 2010 г. бизнесът показа много добра адаптивност, оряза разходите и повиши продуктивността, отчетоха и двамата икономисти. Те смятат, че туризмът вероятно ще е първият отрасъл, който ще преодолее кризата, докато строителството никога няма да се върне към нивата от 2007 година.

Георги Ганев и Емил Хърсев бяха единодушни, че през 2011 година депозитната банкова война ще продължи и най-сигурната инвестиция остават банковите депозити, тъй като лихвите по тях са високи, а риска за парите - нисък.

Влоговете в левове остават най-добрата алтернатива за момента, допълват икономистите.