Италия - един от най-големите потребители в Европа на найлонови торбички, забранява тяхното използване от 1 януари 2011 г. Търговци предупреждават, че мярката ще предизвика хаос в много магазини.

Италианците използват около 20 милиарда найлонови торбички на година, което прави над 330 торбички на човек, или една пета от всички използвани в Европа пликове, сочат данни на италианската екологична организация Легамбиенте.

От 1 януари 2011 г. търговците на дребно няма да имат правото да предлагат на клиентите си полиетиленови торбички. Те ще могат да използват само торбички от хартия, от плат или от материали, които се разграждат бързо в природата.

200 от общо 8000-те общини в Италия са въвели вече собствена забрана за използване на найлонови торбички, в това число Торино и Венеция.

От асоциацията на италианските търговци на дребно Федердистрибуционе предупредиха, че преминаването от найлонови торбички на такива, които се разграждат в природата, ще струва на всяко предприятие от 30 000 до 50 000 евро.

Това е сумата, която фирмите ще трябва да инвестират в машини, произвеждащи разграждащи се в природата торбички.

Източник: bTV