В сряда еврото отбеляза ръст от 0.83%, приключвайки сесията на нива от 1.3224 долара. Причина за поскъпването станаха по-добрите данни за растежа на паричната маса в Еврозоната за ноември и покачването на заемите към частния сектор и домакинствата.

Широкият измерител на паричното предлагане в Еврозоната - М3, нарасна с най-бърза скорост през последната една година през ноември, главно благодарение на по-доброто кредитиране в бизнеса. Това сочат изнесените вчера данни от ЕЦБ. Паричното предлагане М3 се повиши с 1.9% през отчетния период спрямо ревизираните 0.9% за октомври, като това е най-високото ниво от август 2009 година насам.

Кредитите в частния сектор също отбелязаха повишение, нараствайки с умерените 2.0% на годишна база от 1.5% за предходния период. Заемите към домакинствата продължиха да отчитат ръст, но с по-бавна скорост, достигайки 10 млрд. евро за ноември от 13 млрд. евро за октомври. По-силното от очакванията повишение на инфлацията за декември в първите две области на Германия пък е сигнал за по-висока обща инфлация (CPI) на страната и респективно риск за покачване на общата инфлация в Еврозоната.

Потребителските цени в Германия са нараснали през декември повече, отколкото предходните 8 месеца взети заедно. Това сочат изнесените предварителни данни от федералния статистически офис Destatis вчера. Инфлацията отчете покачване с 1.0% на месечна и с 1.7% на годишна база спрямо съответно 0.1% и 1.5% за предходните периоди. Колкото и умерено да е покачването, то няма да бъде добре прието от властите в Германия, както и от ЕЦБ, които искат да запазят основната лихва на ниско ниво, за да подпомогнат периферните страни-членки на Еврозоната.

KOF водещият икономически индикатор на Швейцария за декември спадна до 2.10 пункта от 2.13 пункта за ноември. Това е забавяне на KOF индекса за 4-ти пореден месец, което е сигнал, че силното икономическо възстановяване на Швейцария започва да губи набраната скорост. Въпреки негативните данни, швейцарският франк поскъпна с 0.7% спрямо долара до 0.9453 франка, тъй като валутата се ползва със статут на "валути-убежище" по време на геополитически кризи, каквато в момента е тази на Корейския полуостров.

Въпреки покачването на доходността на американските ценни книжа йената отбеляза ръст от 0.93% спрямо долара вчера, достигайки ниво 81.59 йени. Доходността на 10-годишните книжа се покачи към 3.48%, тъй като продължава репатрирането на йени от японски инвеститори преди края на годината.

Отдел "Анализи валутни пазари", ФК "Логос-ТМ" АД