Милиони турци се редят на дълги опашки, за да купят билет за новогодишната лотария, в която голямата награда тази година ще е от 35 млн. турски лири (17.25 млн. евро). Това съобщи електронното издание "Хюриет дейли нюз".

Много от жителите на Истанбул се насочиха към популярния щанд за лотарийни билети на "Нимет абла" в квартала Еминьоню, от който в миналото са били купени много печеливши билети. Цената на билета за голямата награда на лотарията е 32 лири, но има билети и за 16 и 8 турски лири.

Наградата предизвика размишления не само около това как да бъдат похарчени парите, но и как да бъдат пренесени вкъщи.

В най-добрия случай, ако бъде изплатена изцяло в банкноти от по 200 лири, наградата ще тежи приблизително 200 килограма. В банкноти по 100 лири теглото й ще бъде 390 килограма, а по 50 лири - 693 килограма.

Годишната лотарийна награда е основното новогодишно желание както за бедните, които искат да подобрят жизнения си стандарт, така и за богатите, които се надяват да инвестират в момент, когато икономиката постепенно се съвзема от глобалната криза, посочва "Хюриет дейли нюз".

Ако всички билети бъдат продадени, в държавната хазна ще отидат 75 млн. лири чрез постъпления от ДДС и данъка върху хазартните игри, изчислява изданието.

Източник: БТА