През последния месец на 2010 г. се запазва тенденцията на покачване на цените на част от основните хранителни стоки, която наблюдавахме през втората половина на изтичащата година, информират от ДКСБТ.

В сравнение със същия месец на миналата година е отчетен ръст на цените на олиото, брашното, млечните произведения, рибата и пилешкото месо.

По-ниски през тази зима са цените на месните произведения, яйцата, захарта, фасула и ориза. Поскъпване на годишна база има при всички български плодове и зеленчуци.

През декември се запазва тенденцията на плавно покачване на цената на едро на брашното и слънчогледовото олио, като спрямо ноември поскъпването на брашното е с 1.2%, а на олиото с 3.6%.

Средномесечно покачване на цените се наблюдава при варивата и ориза в диапазона 1 - 4% и на захарта с 2.2%. Поскъпване през декември, спрямо ноември е отчетено при млечните произведения, като при кашкавал"Витоша" то е по-силно изразено в края на месеца.

През декември, в сравнение с ноември, е регистриран известен спад на цените на месните произведения с около 1%, а без промяна спрямо предходния месец остава цената на яйцата и каймата.

Най-голямо покачване на цените в сравнение със същия месец на миналата година е регистрирано при слънчогледовото олио - 43% и брашното - 28%. В диапазона 19 - 28% е поскъпването на годишна база на лещата и млечните произведения, а с около 6 - 10% по-високи през тази зима са цените на пилешкото месо и рибата.

През декември 2010 г. в сравнение с декември 2009 г. е регистриран спад на цените на ориза и яйцата - 25%, захарта, ориза и фасула 2 - 4%. Наблюдава се поевтиняване на годишна база на повечето месни произведения и свинското месо, като най-силно то е изразено при кренвиршите (10.3%).

Цените на малотрайните колбаси и шпековия салам са с около 3 - 4% по-ниски в сравнение с миналата година.

През м. декември, спрямо предходния месец се наблюдава покачване на цените на картофите и чесъна с около 9 - 10%. Поскъпването на оранжерийните домати и краставици е 5 - 6%% и на зелето (5%).