Гърция планира построяването на 206-километрова стена по границата си с Турция, за да спре имигрантския наплив. Това заяви гръцкият министър за защита на гражданите Христос Папуцис в интервю за агенция АНА.

Министърът сравни 206-километровата ограда, която Атина планира да издигне по границата си с Турция, с тази, разделяща САЩ от Мексико. Той обаче не уточни дали ЕС е бил информиран за тези намерения.

Екипи на ЕС заедно с гръцката гранична полиция патрулират по границата от ноември. Това е първият път, когато екип на Агенцията за външните граници на Европейския съюз (ФРОНТЕКС) се разполага в страна членка на съюза от създаването на екипите през 2007 г.

По думите на Папуцис през 2010 г. средно 200 бежанци дневно са преминавали на гръцка територия от Турция. В Гърция се стичат близо 90 процента от потока имигранти, запътили се към Западна Европа, което създава на страната огромни трудности.

За шест месеца до края на ноември м.г. 33 000 нелегални имигранти са преминали границата между Турция и Гърция. Повече от тях са от Афганистан, Алжир, Пакистан, Сомалия и Ирак

В края на декември френският министър по европейските въпроси Лоран Вокиез заяви, че основният проблем пред влизането на България и Румъния в Шенген е овладяването на потока от мигранти. Без да споменава Гърция, Вокиез разкри, че 75% от незаконната имиграция в Европа преминава именно през югоизточната част на ЕС.

Източник: бТВ