Жителите на столицата на Китай - Пекин са подали 53 549 молби за регистриране на нов автомобил само в първия ден на новата година. Това е над два пъти позволения обем на разрешителните, които ще се дават за нови автомобили на месец.

От първи януари влиза в сила разпоредба, целяща разтоварване на движението в града, което е едно от най-натоварените в света. Разпоредбата позволява регистриране на 20 000 нови автомобила на месец.

Правото за регистриране на автомобил няма да може да се прехвърля и ще бъде получавано при разиграване на лотария между подадените молби на 26-я ден на всеки месец.

Специалистите прогнозират, че новата разпоредба, която се очаква постепенно да бъде въведена и в останалите мегаполиси с проблеми в трафика, ще доведе до спад в продажбите на нови автомобили.

Някои прогнозират, че продажбите на нови автомобили в китайската столица могат да се понижат със 70% през тази година.

Други действия за ограничаване на натовареността по пътищата са край на субсидиите за селските райони, както и по-високи данъци за малките автомобили.

Действията по стимулиране на автомобилната индустрия от правителството доведоха до това Китай да изпревари САЩ, като най-голям световен пазар на автомобили през 2009-та година.