Еврото стартира годината подобаващо, като успя да си върне загубените позиции по време на азиатската сесия часове по-рано. Единната валута бе подкрепена от добри икономически данни, както и от коментарите на вицепремиера на Китай, че неговата страна ще продължи да купува Испански дългови книжа, и не на последно място, от доброто рали на Европейските фондови пазари в първия ден на търговия за 2011г.

Това отключи желанието на инвеститорите за риск, което провокира и покачване в кросовете на еврото. Кросът EUR/JPY се изтласка от дъното си в 107.80 и успя да се покачи до 109.27 йени, кросът EUR/GBP отново атакува 8 седмичния си връх в 0.8645/48 паунда.

Производственият сектор на еврозоната приключи 2010 г. като отбеляза значителен растеж. Според публикуваните данни, индексът PMI в сферата на производството е достигнал 57.3 пункта от 55.3 месец по-рано. Предварителните стойности сочеха за покачване до 56.8 пункта.

Германия остава на челната позиция в класацията, като отчита рекордни нива на ръст. В най-голямата европейска икономика, индексът на мениджърите по доставките нарасна до 60.7 през декември. Данните отчитат добри признаци на възстановяване също и по периферията на еврозоната, с изключение на Гърция. Индексът за Ирландия се е повишил за трети пореден месец, достигайки 52.2 за декември.

За натиска върху долара в края на европейската търговия влияние оказа и известеният спад в доходността на US Treasuries. Анализатори на Dow Jones коментират, че валутната двойка USD/JPY може да достигне рекордното дъно при 79.70 през тази седмица, ако разпродажбите на долари от миналата седмица продължат. Те отчитат, че това, което притеснява към момента участниците на пазара, е предпочитаната от Федералния резерв освободена монетарна политика, която поставя под въпрос възстановяването на икономиката.

Началото на годината започна оптимистично и за икономиката на САЩ. Разходите за строителство отвъд океана са нараснали повече от очакваното през ноември, което е трето покачване за последните пет месеца. Според публикуваните данни, разходите са се повишили с 0.4%. Това е сигнал, че секторът се възстановява, въпреки по-високата безработица.

Активността в производствения сектор в САЩ също регистрира увеличение. Индексът ISM в сферата на производството за ноември е достигнал 57.0 пункта , спрямо 56.6 пункта за предходния период. Добрите данни предизвикаха силен ръст на американските капиталови пазари, при което индексът Dow Jones отчете нов двугодишен връх в 11710 пункта, стойност видяна за последно дни преди фалита на Лемън Брадърс.

Като цяло вчерашният ден беше нисколиквиден, поради почивния ден на повечето световни пазари. Днес в почивка остава единствено Нова Зеландия. Очакват се данните за безработица в Германия, както и индексът на потребителските цени за Еврозоната, който ще даде по-ясна представа за инфлацията в съюза. От щатите интерес представляват фабричните поръчки и не на последно място - протоколът от последното заседание на FOMC.

Отдел "Анализи валутни пазари", ФК "Логос-ТМ" АД