Напредва рехабилитация на пътните отсечки с обща дължина 22.6 км по Лот 13 от първия етап на Оперативна програма „Регионално развитие" в области Кърджали и Хасково, съобщиха от Агенция Пътна инфраструктура. Изпълнител е Обединение „Трейс Родопи", като стойността на ремонтните работи надвишава 15 млн. лв.

От пътната агенция припомнят, че две от отсечките - път ІІІ-597 Дъбовец - разклон Малки Воден и път ІІІ-663 Чирпан - Димитровград са на територията на област Хасково. Път ІІІ-5071, свързващ населените места Чифлик - Горна крепост - Стремци - Черноочене е на територията на област Кърджали.

Ремонтът на пътните отсечки по Лот 13 започна в началото на септември и към момента напредъка по изпълнените пътни дейности е около една трета.

Рехабилитацията на път III-597 Дъбовец - разклон Малки Воден има важно значение за осъществяване на връзка на община Ивайловград с общини Маджарово и Любимец. Пътят има връзка с международния път I-8 /E-80/ Калотина - София - Пловдив - Свиленград - Турция и Гърция, и връзка с бъдещия нов граничен пункт Ивайловград - Славеево - Кипринос. Изпълнени са повечето подготвителни и земни работи за участъка, като при наличието на добри метеорологични условия ще се изпълнят и предвидените асфалтови и пътни работи.

Участъкът от път III-663 Чирпан - Димитровград свързва община Димитровград с общините Чирпан и Симеоновград. Също така прави връзка с път І-5 (Е-85) Маказа - Хасково - Стара Загора - Русе и по този начин осигурява достъп на населението до външните граници на България. Рехабилитираният пътен участък ще осигури връзка с път ІІ-66 (Е-773) Пловдив - Чирпан - Ст. Загора - Сливен - Бургас и АМ Тракия, в посока София. За този участък също са изпълнени повечето подготвителни и земни работи и при наличието на добри метеорологични условия ще се изпълнят и предвидените асфалтови и пътни работи.

Път ІІІ-5071 Чифлик - Горна крепост - Стремци - Черноочене е разположен на територията на общините Кърджали и Черноочене. От този път се осъществява връзката с Археологическия комплекс "Перперикон" - обект с национална значимост в областта на културното и историческото наследство. Към момента са изпълнени повечето земни и подготвителни работи на участъка, както и частично асфалтови и пътни работи - фрезоване на съществуващата асфалтобетонова настилка, полагане на битуминизиран трошен камък, доставка и полагане на бетонови бордюри и др.