В последното десетилетие светът се промени много. Замисляли ли сте се, че децата, родени днес, няма да са чували за много от нещата, с които ние сме израснали?

Money Talks събра нещата, които родените през 2011 ще са виждали само на книга:

Вечерните новини

Преди години, ако искахте да разберете какво се случва по света, трябваше да сте пред телевизора в 8 часа. Днес няма такова нещо - новините са навсякъде, 24 часа в денонощието.

Фотоапаратите с лента

Снимаш, а какво си снимал, ще разбереш след ваканцията. Имаш само 36 прози, така че не можеш да си позволиш да си направиш повече от два кадъра пред един и същ паметник.

Тези, които „снимат много" си купуваха по две ленти - цели 72 снимки! Разбира се, оказваше се, че половината от тях са прекалено тъмни, стояли сте срещу светлината или изобщо не са ви хванали в кадъра. Най-големият кошмар беше да си осветиш лентата и да останеш без нищо една снимка.

Видеокасетата

Днес записваме всичко на файлове и снимаме рождените си дни с фотоапарат, който е по-малък от онова голямо черно нещо - видеокасетата. Тя е толкова старомодна, а спомняте ли си, как в началото на 90-те беше модерна!

Видеотеки

Вместо да се качиш на кола и да отидеш в магазин, където да избираш филми, като ходиш между редовете, днес просто отваряш един сайт, кликаш върху картинките и свършваш същата работа за 5 минути.

Разделението вкъщи - на работа

Преди време нито колегите, нито дори шефът ви не можеха да ви открият, след като си тръгнехте от работа. Мобилни телефони нямаше, така че се разчиташе на това някой да вдигне домашния телефон и да запише съобщение. Днес само един клик на мишката делят вас и шефа ви, където и да сте.

Стационарен телефон

За днешните деца е изключително глупаво да плащаш такса за телефон, който стои завързан за стената и може да се ползва само у дома.

Междуградските разговори

Благодарение на интернет, вече не е супер скъпо да говориш с леля си на другия край на страната. Facebook пък прави разговорите ви много по-кратки - дори роднините ви да живеят в чужбина, вие виждате всеки ден какво правят, гледате снимки на децата им, знаете каква кола са си купили, къде са отишли на почивка и когато разговаряте, можете да карате направо към по-съществените неща.

Обявите във вестника

Ха-ха. Помните ли как си купувахте вестник, за са разберете какво се продава?

Dial-up Internet

Влизането в интернет през телефона, вече почти е история, а децата ви ще се смеят, като им разказвате как, когато сте влизали в нета, сте оставали без телефон.

Енциклопедии

Да купите книга, в която има информация за нещо, за което само с едно търсене в Google ще намерите 20 пъти повече информация? Това просто ще буди съжаление в очите на децата ни един ден.

Забравени приятели

Вашите родители често не могат да си спомнят съученици и се чудят какво ли правят те. „Не съм го виждал от 20 години. Как му беше името?" Благодарение на Facebook днес хората трудно биха загубили връзка със съученици и стари приятели. Не е нужно да си пишат редовно, но поне ще ги имат някъде, като контакт и за една секунда ще могат да проверят какво става в живота им.

CD

Помните ли как CD-тата изместиха касетите. Беше модерно да извадиш диск, а не много хора имаха плейъри. Днес те са изчезващ вид, също като касетите.

Телефонният указател

Книга от 500 страници с телефони номера, които може дори да не са актуални. На кого му трябва това?

Факс машините

Да, те се ползват, но в бъдеще ще бъдат все повече измествани от скенера и имейла.

Книги, вестници, списания

Тях все още ги има, но биват измествани бързо. Книгите, разбира се, няма никога да изчезнат, но най-вероятно книжарницата (един магазин, който съществува само, за да продава книги) няма да я има.

Часовници

Те ще съществуват като вид аксесоар, или бижу. Иначе, всички гледат смартфоните си.

Хартиени карти

Продаваха ги по бензиностанциите и будките. Днес се забелязват все по-рядко, а следващото поколение най-вероятно ще ги гледа само в музея.

Снимка в рамка

Такава загуба на място и материал за една единствена снимка. Разбира се, че ще има сантиментални хора, които ще искат да си сложат снимка на съпругата на бюрото, но това може да стане и на десктопа.

Кабелите

Кабели от телефоните до стените, от компютрите, телевизорите и т.н. Децата, родени днес, ще се сблъскват с много по-малко кабелаци от нас.

Писма на хартия

Последният път, когато писахте на ръка, най-вероятно е било, за да попълните някоя бланка в банката. Кога за последно писахте нещо друго, освен попълване на бланка?

Да говориш само с един човек по едно и също време

Преди години се считаше за ужасно невъзпитано да говориш по телефона, докато в същото време си в компанията на някой. Днес няма проблем да си чатиш с 6 човека едновременно, а докато говориш с другите, събеседникът ти ще е зает да си човърка неговия смартфон и хич няма да ти се обиди.

Пощата

Днес пощата е синоним на спам и сметки за тока, които можете да проверите онлайн. А имаше години, когато хората чакаха пощальона и се вълнуваха какво ще им донесе.