В свой материал влиятелният американски вестник "Лос Анджелис Таймс" анализира "смразяващото" ниво на корупция на Балканите, в това число и в България.

Отбелязва се, че в почти всяка една страна в региона обществото е просмукано от корупция от най-ниските до най-високите нива.

За пример се дава "един премиер със слабост към скъпите часовници", "обичащ куфарчетата с пари", и друг, "взел преди време дейно участие в трафика на органи". България и Румъния са посочена като страни, които, въпреки че от 3 г. са членки на ЕС, и досега не са успели да се преборят с корупцията и организираната престъпност - въпреки натиска на останалите страни от Съюза.

Проучване на Transperency International поставя България на 73-о място в света като справяне с корупцията. Пред нас са Македония и Хърватия - на 62-о място, а също и Румъния - 69-а. За сравнение, Германия и Франция са класирани съответно на 15-о и 25-о място. Според изследването, най-силно на Балканите процъфтява корупцията в Босна и в Косово, поставени съответно на 91-о и 110-о място.

Източник: БГНЕС