Всички са чували за Уорън Бъфет, Бил Гейтс и Карлос Слим, които постоянно попадат в най-различни класации и са в светлината на прожекторите. Кои обаче са най-богатите хора на африканския континент?

Ето и класацията на AfricanBusinessReview на най-големите африкански милиардери:

1. Мохамед Ал Амуди

Най-богатият човек в Етиопия Мохамед Ал Амуди е и най-богатият чернокож в света като неговото състояние се оценява на 10 млрд. долара.

Той се занимава с добив на петрол, минна дейност, селско стопанство, хотелиерство, здравеопазване и финанси.

Ал Амуди също така притежава шведската рафинерия Preem, както и Svenska Petroleum.

Ал АМуди е инвестирал над 1 млрд. долара в Етиопия. Той контролира огромната си бизнес империя чрез два холдингови и оперативни компании - Corral Petroleum Holdings и MIDROC. Служителите на Ал Амуди възлизат са над 40 000.

Ал Амуди има почетна докторска степен по Философия от Университета на Адис Абеба.

2. Насеф Сауирис

Богатството на Насеф Сауирис се оценява на 5.9 млрд. долара, а той е главен изпълнителен директор на Orascom Construction Industries (OCI) от основаването й през 1998 г. Поема и председателския пост в компанията през 2010 г.

Сауирис отговаря за строителната дейност на Orascom от 1990 г. насам. Освен това той оглавява борда на директорите и е един от най-големите акционери в във водещия световен конгломерат за строителни материали Lafarge S.A.

Сауирис също така е и директор на Dubai International Financial Exchange (Nasdaq DIFC) и на инвестиционната група NNS Holding.

Милиардерът има диплома по икономика от Чикагския университет. Роден е през 1961 г. и е египетски гражданин, син на Онзи и брат на Нагиб, които също попадат в тази класация.

3. Ники Опенхаймър и фамилия

Ники Опенаймър е председател на конгломерата De Beers Group и като такъв оглавява De Beers, De Beers Consolidated Mines и De Beers Centenary AG. Той също така заема ръководна длъжност в Anglo American Plc.

Опенхаймър се присъединява към Anglo American Corporation през 1968 г. като личен асистент на председателя на компанията и работи последователно в подразделенията за злато и скъпоценни камъни на компанията. Прекарва 18 месеца в лондонския офис на De Beers преди да се завърне в Йоханесбург през 1975, за да се присъедини към подразделението за злато на компанията.

Състоянието му се оценява на 5 млрд. долара.

4. Нагиб Сауирис

Нагиб Сауирис оглавява Orascom Telecom Holding (OTH), един от най-големите мобилни оператори в Близкия изток, Африка и Южна Азия.

Сауирис има магистърска степен от Швейцарския технологичен институт, а състоянието му се оценява на 2.5 млрд. долара.

5. Онси Сауирис

Египетският бизнесмен Онси Сауирис е един от най-богатите хора в Африка. Заедно със семейството му неговото състояние се оценява на близо на 5 млрд. долара от сп. Forbes.

Чрез Orascom Construction, смесено дружество с швейцарския циментов гигант Holderbank, Сауирис контролира 25% от египетския циментов пазар.

Снимка: Мохамед Ал Амуди