Възстановяването на сръбската икономика благодарение на износа напредва, но външните рискове и инфлацията продължават да са предизвикателство за макроикономическата стабилност на страната, се казва в доклад на МВФ, публикуван на неговия Интернет сайт.

В сравнение с повечето съседни страни Сърбия бележи бавно, но устойчиво възстановяване - се посочва в доклада на фонда, който обаче отбелязва покачването на инфлацията през последните месеци на 2010 г.

Това е шестата оценка за сръбската икономика, направена от МВФ, откакто през 2009 г. той отпусна заем от 2.98 млрд. евро на страната, от който властите са изтеглили досега 1.46 млрд.

Сръбската статистическа служба обяви през декември, че местната икономика е отбелязала растеж от около 1.5% в годишно изражение през 2010 г., при инфлация от 11.5% - или почти двойно по-голяма от предвижданията. Безработицата бе 19.2%.

Според фонда БВП се възстановява благодарение на конкурентен обменен курс и увеличаване на индустриалното производство и на износа.

МВФ очаква нарастване на БВП от 1.5% за 2010 г. и 3% през 2011 г. Сръбските власти разчитат на инфлация от 4.5% през 2011 г и от 4% през 2012 г.

Монетарната политика бе правилно затегната заради увеличаването на инфлацията, но заради риска от ново покачване на инфлацията може да се наложи допълнително затягане, смята МВФ.

Източник: БГНЕС