Електрическият автомобил Chevrolet Volt бе обявена вчера за автомобил на годината в Северна Америка по време на изложението в Детройт. За високопроходим спортен автомобил на годината бе обявен Ford Explorer.

Наградите се присъждат от жури от 50 автомобилни журналисти от САЩ и Канада.

И докато от компанията General Motors признаха, че моделът Volt няма скоро да допринесе за печалба на компанията, то наградата ще съдейства за маркетинговото позициониране на Chevrolet.

Много специалисти се опасяваха, че ако моделът Volt бъде приет зле от пазара, това ще навреди сериозно на имиджа на компанията. За нейно щастие обаче това не само, че не се случи, но и тя бе удостоена с най-голямото отличие.

Анализаторите коментират, че резултатът с автомобила е забележителен на фона на това, че той е бил разработван в момент, когато компанията се бореше за своето оцеляване.

Преди тази награда моделът спечели още няколко награди в САЩ, включително и тази автомобил на годината на изданието Motor Trend.

Присъждането на награда на Ford за модела Explorer при високопроходимите автомобили също бе от изключителна важност за компанията.

Някога моделът Explorer бе най-продавания пътнически автомобил в САЩ, но това започна да се променя рязко с поскъпването на цените на горивата.

Финалисти при автомобил на годината бяха моделите Chevrolet Volt, Nissan Leaf и Hyundai Sonata.