Втората най-голяма гръцка банка EFG Eurobank очаква печалбата от дейността й в Югоизточна и Централна Европа да се удвои през тази година, заявява главният изпълнителен директор на финансовата институция, Ник Нанопулос, цитиран от Reuters.

Гръцките банки навлязоха на балканските пазари, за да постигнат растеж, но трудностите, породени от дълговата криза на страната принудиха някои от тях да намаля дяловите си участия в чужбина, с цел набирането на средства и подсилване на капиталовата адекватност.

"Банката остава печеливша като тенденциите в развиващите се европейски страни са положителни. Очакваме печалбата ни от Нова Европа да се удвои през тази година," казва Ник Нанопулос.

Извън Гърция банката развива дейност Румъния, България, Турция, Сърбия, Полша, Кипър и Украйна. Печалбата на EFG Eurobank в тези страни възлиза на 19 млн. евро за първите девет месеца на 2010 г.

Общата печалба на Eurobank за първите девет месеца на годината пада със 78.5% до 60 млн. долара.

От Eurobank отново заявяват, че не планират издаването на права, за разлика от други гръцки банки, които избраха този вид набиране на средства.

Вместо това Eurobank води преговори за продажбата на мажоритарен дял в полското си подразделение Polbank на стратегически партньор. Polbank има 5.5 млрд. евро активи и над 300 клона.

Intesa Sanpaolo SpA, BNP Paribas и Raffeisen са проявили интерес към закупуването на полската банка като офертите са от порядъка на 600-800 млн. евро.