В Русия днес е първият работен ден за тази година. Проучване обаче показва, че дългите десетдневни празници са се отразили по-скоро отрицателно на близо една пета от активното население в страната.

За не малка част от руснаците дългата ваканция в началото на януари се оказва сериозно бреме. 19 % от участниците в анкета на интернет портал за намиране на работа се оплакват от разклатено здраве, лошо самочувствие и подтиснато настроение. Мнозина заявяват, че след 10-дневните новогодишни и коледни празници се връщат на работа с огромно нежелание и минават дни преди да влязат в нормален трудов ритъм.

Според експерти, всеобщото бездействие ще струва на руската икономика над 20 млрд. евро. В тази внушителна сума са включени и преките загуби за бюджета. Увеличава се единствено потреблението, предимно на хранителни стоки и най-вече на спиртни напитки.

През последните години отделни депутати в държавната Дума се опитват, засега безуспешно, да прокарат законопроект, който предвижда 10-дневната всеобща ваканция да не е през най-студения и мрачен месец, а през май, когато се отбелязват два обичани тук в Русия празника- Денят на труда и Денят на победата.

Източник: БНР