Еврото ограничи спада си през изминалия ден спрямо повечето основни валути на форекс пазара, след като стана ясно, че Япония и Китай също ще се присъединят към спасяването на задлъжнелите държави от Европейският съюз. Японският финансов министър Нода заяви, че Япония ще участва в покупката на Евро-дългови книжа, емитирани по-късно този месец от Европейския фонд за финансова стабилност на ЕС. Това негово изявление помогна за отскок на EUR/USD към 1.2990, както и в неговите кросовете EUR/JPY и EUR/CHF. Той уточни, че страната планира да използва големите си валутни резерви в евра, за да купи повече от 20% от книжата, които фондът планира да пусне на финансовите пазари. Това негово уточнение ограничи възхода на единната валута, тъй като няма да има покупки на евра от японска страна на forex пазара. Япония разполага с вторите по големина валутни резерви в евро след Китай.

Решението на Япония за изкупуване на европейски облигации идва след като в началото на януари, Китай обеща да купи испански ценни книжа. "Това показва, че светът се обединява да спаси Европа", заяви Нориаки Мацука, икономист към Daiwa Asset Management в Токио. "Но е малко вероятно еврото да поддържа сегашната си сила. Не е ясно дали пазарите ще могат да поемат всичките облигации, които се издават от проблемните европейски държави."

ЕЦБ също оказа подкрепа на еврото, след като стана ясно, че интервенира мощно на пазарите и изкупува облигации на Гърция, Ирландия и Португалия за да намали лихвата им. Целта на ЕЦБ е да подобри нагласите на пазарите към Португалия преди важна емисия облигации в сряда. Анализатори коментират, че от нея ще си проличат реалните настроения на инвеститорите към страната.

Според Стефан Жен, икономист от Blue Gold Capital, Гърция, Ирландия и Португалия са вече неплатежоспособни и невъзможността да се погледне истината ще удължава агонията и ще разширява финансовата криза в Еврозоната. Финансовата помощ за тези държави има за цел да се спаси еврото, което обаче води до разширяване на кризата, обричайки силните европейски държави, допълни той. Според Алан Уайлд, анализатор от Baring Asset Management, вероятността Португалия да избегне външната помощ е твърде малка.

Поскъпването на еврото за сега се ограничава и е твърде слабо, подкрепено само от коментари, но не и от конкретни действия. Наред с Португалия, напрежението около финансовото състояние на Белгия също нараства. Кралят на Белгия помоли правителството да предприеме спешни мерки по съкращаване на публичните разходи, тъй като високата задлъжнялост на държавата и политическата криза са причина за спада на цената на облигациите.

Един от основателите на еврото също изрази опасения за неговото бъдеще. Бившият главен икономист на Европейската централна банка, Отмар Исинг предупреди, че бъдещето на единната валута е в опасност, ако страните членки не намерят начин да си наложат по-строго ограничаване на разходите. Той допълни, че спасяването на държави, осъществявали неправилни политики, ги насърчава да живеят за сметка на останалите.

Като цяло EUR/USD остава в рейнджа 1.2900/1.3000 долара и по-нататъшната посока на движение на еврото може би ще зависи до голяма степен от днешните резултати на аукционите за нови дългосрочни дългови книжа на Португалия. Тези резултати могат да определят, дали португалският дълг все още ще може да се финансира от паричните пазари, или Португалия ще е трета страна, след Гърция и Ирландия, която ще поиска спешна финансова помощ от ЕС/МВФ.

Отдел "Анализи валутни пазари", ФК "Логос-ТМ" АД