Европейският съд по правата на човека в Страсбург обяви решението си по дело срещу Турция, с което прие, че държавата има задължение да опазва живота и здравето на гражданите от бездомни кучета.

Това съобщи Българският хелзинкски комитет (БХК).

Жалбоподателите са близки на починало след нападение от бездомни кучета 9-годишно момиче на име Газал Берю.

Те се оплакват от бездействието на пазачите в селото, в което е станало нападението и дори ги обвиняват, че дълго време са защитавали кучетата. Твърдят, че държавата има задължение да защитава своите граждани от подобни нападения и че тя не го е изпълнила в този случай, поради което трябва да бъде ангажирана нейната отговорност за нарушаване на правото на живот.

ЕСПЧ не намира нарушение на правото на живот, защото, анализирайки фактите по случая приема, че турските власти не са знаели и не са били длъжни да знаят, че Газал ще стане обект на такова смъртоносно нападение. Но те се съгласяват с жалбоподателите, че по принцип държавата има позитивно задължение да опазва правото на живот и здравето на своите граждани от подобни атаки, когато те са достатъчно предвидими.

Съдът намира нарушение на правото на справедлив съдебен процес поради това, че административното производство по случая се е точило на национално ниво близо 5 години, се казва още в съобщението на БХК.

Междувременно Административният съд в София осъди кмета на Столичната община Йорданка Фандъкова да изплати 4000 лева на жена, ухапана от безстопанствено куче в района на "Захарна фабрика" в края на 2009 г. Тя е претърпяла операция и лечение в "Пирогов". Преживените от нея физически и психически страдания са потвърдени от свидетел и от медицинска експертиза по делото, се казва в мотивите на съда. Решението обаче може да бъде обжалвано.

През август 49-годишната бивша учителка Елена Банкова от село Сушево получи условна присъда за причиняване на смърт по непредпазливост, след като нейните кучета разкъсаха до смърт 6-годишно дете.

Източник: БТА