Една трета от милионерите в Китай са жени, като те все повече започват да влизат в света на бързите коли, традиционно смятан, че за мъжки.

От звеното за луксозни автомобили на Fiat SpA - Maserati, заявяват, че процентът на закупелите автомобили с тази марка от жени е три пъти по-висок от средния в световен мащаб. Жени са купили 30% от продадените 400 автомобила от компанията в Китай.

В същото време процентът жени в Китай, купувачи на друга марка луксозни автомобили - Ferrari, е два пъти по-висок от средния за света.

Продажбите на притежаваната от Volkswagen Lamborghini SpA са се повишили близо три пъти в Китай през изминалата година до 247 броя.

Продажбите на ултра-луксозни автомобили на най-големия вече в света пазар на автомобили се очаква да са нараснали с 60% през 2010, пише Bloomberg. Те са възлезли на 1 500 броя в сравнение с 948 през 2009 година.

Продажбите могат да се повишат с нови 35% през настоящата година, вследствие на желанието на новобогаташите да демонстрират социално положение.

Броят на китайските милионери се е повишил с 6.1% през изминалата година до 875 000, според Hurun Research Institute, благодарение на ръста на икономиката с над 9% през годината.

Списъкът на най-богатите 20 жени по света, които сами са постигнали своето богатство, се попълва от 11 китайки.

Номер едно в класацията е Ченг Ян, основател и изпълнителен директор на компанията Nine Dragons Paper Holdings Ltd., чието благосъстояние възлиза на 5.6 млрд. долара.