Централната банка на Сърбия вдигна основната си лихва за шести поредни път, като част от борбата с ускоряването на инфлацията и повишението на заплатите и пенсиите в страната, информира Bloomberg.

Централната банка на Сърбия вдигна лихвата с половин процентен пункт до 12%, като действието й беше в тон с предварителните очаквания на икономистите.

Банката е вдигнала лихвата с 4 процентни пункта от август насам, тъй като по-високите цени на храните, слабият динар, ниските кредитни притоци и липсата на инвестиции покачиха инфлацията в страната до 22-месечен връх от 10.4% през декември. Централната банка, която се опитва да балансира необходимостта от борба с ръста на цените с икономическото възстановяване има таргет за инфлацията в размер на 4.5%, плюс или минус 1.5 процентни пункта до края на годината.

"Инфлацията дори ще се ускори още повече през първите шест месеца на следващата година и нивото й може да достигне 13%," според Соня Миладиновски от Societe Generale Bank в Белград.

Сръбският динар се е обезценил с близо 11% през 2010 г. и с около 40% от началото на световната финансова криза през 2008 г. Централната банка на Сърбия продаде повече от 2.5 млрд. евро през 2010 г., за да ограничи поевтиняването на динара.