Кредитните нива "трябва да бъдат удвоени в следващите 10 години," което представлява ръст от 103 трлн. долара, за да може да бъде поддържан прогнозираният световен икономически растеж, според Световния икономически форум.

"Това удвояване на кредитните нива може да бъде постигнато без увеличаване на риска от настъпването на голяма криза," казват от Световния икономически форум в доклад за световното кредитиране.

Докладът на Световния икономически форум, изготвен заедно с McKinsey & Company и Standard & Poor's има за цел да отговори на следните въпроси: ръстът в кредитирането ще бъде ли достатъчен, за да задоволи търсенето, има ли риск от бъдещи кредитни кризи и ако има такъв, къде?

"Задоволяването на кредитното търсене ще бъде предизвикателна задача," според доклада. "В глобален план финансовият протекционизъм може да ограничи трансграничното финансиране, което е ключово за осигуряването на достатъчно кредит в следващото десетилетие, поради съществуващите световни дисбаланси."

Азия ще има нужда от 40 трлн. долара кредити, ЕС ще се нуждае от 13 трлн. долара банкови кредити, а САЩ ще се нуждае от до 3.8 трлн. долара до 2020 г., според доклада.