Последните политически скандали, свързани с подслушаните разговори на директора на Агенция "Митници", имат известен стабилизиращ ефект за подкрепата за ГЕРБ и правителството. Това показват данни от изследване на МБМД, представени от Мирослава РадеваА. Изследването - телефонно интервю, е проведено вчера сред 548 пълнолетни граждани на София и областните градове.

Доверието към премиера Бойко Борисов се запазва в рамките на 43-44%.

На въпрос дали се е променило отношението към ГЕРБ след скандалите, 35% от участвалите в проучването заявяват, че и преди, и сега имат доверие на ГЕРБ, 15 на сто - че сега нямат доверие, преди - са имали, 5 на сто - сега имат, преди са нямали. 32 на сто отговарят, че и преди, и сега нямат доверие на ГЕРБ.

Намесването на името на премиера в скандалите се е отразило негативно на мнението на 15 на сто от запитаните и положително на 3 на сто.

Скандалът с подслушването има широк обществен отзвук, според проучването. 47 на сто от анкетираните отговарят, че са проследили и са чули /чели/ всички разговори, 39 на сто - имат някаква информация, но не са чели разговорите, 11 на сто - нямат никаква информация по случая.

Същевременно обществото се отнася негативно към изнасянето на подобна информация. 33 на сто отговарят, че по-скоро не одобряват изнасянето на информацията за тези разговори в публичното пространство, 23 на сто - по-скоро одобряват. 19 на сто - напълно одобряват, 11 на сто - категорично не одобряват.

44 на сто от анкетираните смятат, че има корупция във висшите етажи на властта и депутати от ГЕРБ и лично премиерът са лобирали за фирми и политически назначения, 25 на сто - някои от управляващите среди може да са лобирали, но не вярват, че премиерът го е направил, 13 на сто смятат, че всичко е манипулация и никой не е лобирал, 18 на сто - нямат информация по случая.

45 на сто от участвалите в проучването смятат, че зад изнасянето на информацията стоят хора с икономически интереси, засегнати от управлението на ГЕРБ, според 29 на сто - хора от средите на партии, политически опоненти на ГЕРБ, според 7 на сто - хора от средите на ГЕРБ.

Източник: БТА