KBC Securities България са посредничили при увеличения на капитала на компании на Българска фондова борса (БФБ) на стойност 109 млн. лв. през миналата година, или повече от половината от набраните общо 190 млн. лв. на борсата, казва в интервю за Bloomberg изпълнителният директор Илиян Скарлатов.

Българското подразделение на базираната в Брюксел KBC Groep NV е било посредник при увеличението на капитала на три големи компании - СИБАНК, Индустриален Холдинг България и Енемона.

Индексът на сините чипове на БФБ SOFIX се очаква да отчете повишение през тази година, след като загуби около 14% от стойността си през 2010 г. и 82% през 2009 г. Правителството на България прогнозира 3.6% икономически ръст през 2011 година, което накара повече компании да търсят финансиране на борсата, тъй като инвеститорският апетит нараства, казва Скарлатов.

"Списъкът ни с компании, желаещи да наберат средства, е доста пълен за първата половина на 2011 г. като три дружества подготвят увеличения на капитала посредством издаване на права и финализираме договорите с още две компании от SOFIX," добавя Скарлатов.

Футболният клуб ЦСКА София планира да листне 56% от капитала си на БФБ през тази година, като така ще стане първият публичен източноевропейски футболен клуб, казва Скарлатов, който ще посредничи при сделката.

БФБ "трябва да навакса спрямо борсите в региона и смятам, че през тази година ще видим приличен ръст," казва Скарлатов. KBC Securities България работи по проекти на стойност най-малко 100 млн. лв. за тази година, казва той.

Енемона планира увеличение на капитала и листване на акции на Варшавската фондова борса през тази година. KBC Securities ще посредничи при тази сделка , след като направи същото и при увеличението на капитала на Енемона с 11 млн. лв. през 2010 г. и при първото издаване на варанти на БФБ през 2009 г.

Увеличения на капитала за първото полугодие планират още Инвестор БГ и Индустриален Холдинг България, добавя Скарлатов.