В сряда еврото продължи възходящото си движение, като удари нов 8-седмичен връх в 1.3540 долара. Причините за продължаващото рали на единната валута са успешният аукцион за нови 12-месечни дълги книжа на Португалия, силният интерес за нови 2-годишни немски дългови книжа и по-големият от очакванията спад в началното жилищно строителство на САЩ за декември.

Португалия пласира успешно нови едногодишни дългови книжа за 750 млн. евро, при средна лихва от 4.029% и при добро ниво на покритие в 3.1 пункта. Интересът за покупки на новите 12-месечни дългови книжа беше за 2.317 млрд. евро.

Началното жилищно строителство в САЩ неочаквано е спаднало до най-ниското си ниво за повече от година през декември, след като строителите са съкратили значително изграждането на еднофамилни жилища. Това е поредният сигнал за слабостта на този сектор. Според публикуваните данни началното жилищно строителство се е понижило с 4.3% до 0.529 млн., като се очакваше да достигне 0.550 млн. от 0.533 млн. за предходния месец. По-лошите данни се дължат на спада от 9.0% при еднофамилните жилища 0.417 млн. За отчетния период разрешителните за строеж са нараснали с 16.7% до 0.635 млн., като се очакваше ръст до 0.560 млн. спрямо 0.540 млн. Това е добър сигнал, защото този показател отразява бъдещата ситуация в сектора на строителството.

Според вчерашната информация, покачването на еврото спрямо долара през последните дни може да продължи и да достигне 1.3700 долара. Въпреки това, повишението се дължи на краткосрочно влияние, а не на важни фундаментални данни, така че то най-вероятно е временно. В края на търговията вчера еврото се разменяше за 1.3472 долара.

Британският паунд се търгуваше в края на деня на нива от 1.5993 долара след силния ръст на инфлацията във Великобритания за декември, добрите данни за индекса на потребителското доверие за декември и известното покачване в баланса на цените на жилища за януари.

Смесените данни за пазара на труда от вчера не оказаха особено влияние на стерлинга, а именно изненадващият спад на заявките за социалните помощи през декември с 4.1 хил. броя, но в същото време силно повишение с 49 хил. броя на ILO безработните за трите месеца до ноември месец - най-голямото повишение от трите месеца до март 2010 г. Насам.

Йената също бе сред печелившите валути спрямо долара вчера, като добави 0.65% към стойността си и затвори търговията на нива от 81.99 йени. Вчера за Япония бе публикуван Индексът на деловата активност в сферата на икономиката за ноември на ниво 0.6% спрямо 0.3% за октомври.

Отдел "Анализи валутни пазари", ФК "Логос-ТМ" АД