Опасенията, че Китай ще предприеме действия за забавяне на икономическия си растеж вчера доведоха до поевтиняването на акциите на щатските компании за суровини и материали, информира AP.

Китай обяви, че икономиката на страната е нараснала с 10.3% през 2010 г. Икономистите очакват, че централната банка на Китай ще увеличи лихвата, за да забави растежа и да контролира инфлацията.

Търсенето от страна на Китай повиши доведе до скок в цените на суровините през последната година.

Цената на петрола и медта вчера падна с по над 2%, докато среброто поевтиня с 5%.

Акциите на Freeport-McMoRan Copper & Gold Inc. вчера поевтиняха с 4% въпреки, че минният гигант отчете 60% по-висока печалба за четвъртото тримесечие в резултат на по-високите цени на медта и златото. Спадът при DuPont беше от 1.6%, докато цената на акциите на Dow Chemical Co. падна с 2.5%.

Спадът при суровините беше смекчен от малко по-добрите новини по отношение на щатския трудов пазар. От министерството на труда на САЩ вчера обявиха, че броят на първоначалните молби за помощи при безработица е паднал до 404 000 през миналата седмица, или с повече от очакваното.

По-добрите икономически новини свалиха цените на щатските държавни ценни книжа. Доходността на 10-годишните облигации нарасна до 3.43% в сравнение с 3.34% в сряда.

Индексът Dow Jones вчера падна с 2.49 пункта, или по-малко от 0.1%, до 11 822.8 пункта.

S&P 500 се понижи с 1.66 пункта, или 0.1%, до 1 280.26, докато технологичният Nasdaq загуби 21.07 пункта, или 0.8%, затваряйки на ниво от 2 704.29 пункта.

Акциите на Morgan Stanley вчера поскъпнаха с 5% до 29.02 долара, след като банката отчете 60-процентен скок в печалбата за четвъртото тримесечие.

След като пазара затвори Google Inc. обяви 7.81 долара печалба на акция за миналото тримесечие, което беше доста над очакванията на анализаторите. От интернет гиганта също така обявиха, че съоснователят на компанията Лари Пейдж ще поеме поста главен изпълнителен директор от 4 април. Настоящия главен изпълнителен директор Ерик Шмид, ще стане изпълнителен председател на компанията. Акциите на Google поскъпнаха с 2% в следборсовата търговия.