Скритите пари на японските съпруги са се понижили с 18% през изминалата година, вследствие на намалелите бюджети на домакинствата и повишаващите се разходи за храна и горива, пише финансовото издание Bloomberg.

Стойността на така наречените „hesokuri", или парите и инвестициите направени от съпругите, тайно от своите мъже, са се понижили средно до 3.1 млн. йени (37 700 долара), което е и най-ниското им ниво от 2007 г. насам.

Високите сметки за енергия, след най-топлото в историята лято през изминалата година, както и поскъпването на зеленчуците с 18%, са част от причините за това понижение.

Голяма част от жените са прибегнали до скътаните си запаси, за да посрещат ежедневни нужди, в условията на намаляване на бонусите, получавани от техните силни половинки, пише още изданието.

Доверието на японските домакинства се е понижило за шести пореден месец, индикатор сочещ очакванията за влошаване на състоянието на втората най-голяма световна икономика.

През последното тримесечие на миналата година икономиката на страната е регистрирала ръст от едва 0.8% на годишна база.

Влошените очаквания за развитието на икономиката са били основна причина, съпругите да позволят на своите половинки да изхарчат по-малка част от зимните бонуси през тази година.