Много инвеститори биха определили изминалата година, като изключително волатилна, предвид ралитата в началото на годината, последващите разпродажби до май и завършването за индексите на нови най-високи стойности за последните няколко години нива.

Индексът Dow Jones е варирал в рамките на 19.6% между дъното си от 9 689 пункта и най-високата си стойност от 11 585 пункта през годината, пише изданието fool.com.

И макар на пръв поглед това да изглежда изключително голям рейндж, на фона на повишението за индекса от 9% за годината, то не е толкова ненормално.

Изследване на изданието сочи, че средното изменение на индекса на сините чипове Dow Jones между най-ниската и най-високата му точка в рамките на година с реализиран доход от под 7% е цели 27.8%.

Всъщност, пазарът е стихиен и акциите се движат нагоре и надолу, което е едно напълно нормално явление.

Специалистите от изданието предричат, че подобни движения нагоре и надолу можем да видим и през настоящата и следващата година.

Като пример се дават акциите на смятаната за изключително стабилна компания Coca-Cola, разликата между най-ниската и най-високата точка през изминалата година е цели 33%. При компания от подобен размер едва ли подобно изменение би могло да се предопредели просто от промяна на перспективите пред бизнеса й.

Същата е и ситуацията при най-големия световен петролен производител - ExxonMobil, където спредът е цели 30%.

И тъй като волатилността е част от пазарната действителност, то на инвеститорите не им остава нищо друго, освен да се съобразяват с нея и дори да започнат да се облагодетелстват.

Необходима е промяна в човешката психология, свикнала да приема нещата като бели и черни, допълват от там. Инвеститорите е добре да осъзнаят, че пазарът може да се движи, както в едната, така и в другата посока, а това те биха могли да използват, за да реализират над пазарната доходност.

Трудното в случая е да се промени инвеститорската нагласа. На хората им е особено трудно, например, да скъсяват акции на компании, които смятат за перспективни.

И докато това не е необходимо да се прави, то последните могат просто да стоят встрани от пазара, предпазвайки реализирания си доход в моменти, когато нещата изглеждат нестабилни.