Основни храни у нас продължават да поскъпват
Индексът на тържищните цени, който отчита цените на храните на едро, се вдигна от 1.822 пункта миналата седмица до 1.823 пункта в петък, съобщават от Държавната комисия по стоковите борси и тържищата.
Захарта поскъпва с 3.5%, до 1.49 лева за килограм. Цената на олиото на едро се повишава също с 3.5 на сто до 2.69 лева за литър. Брашното тип 500 поскъпва с 1.1 на сто до 0.91 лева за килограм.
Обикновената кайма се продава средно по 4.82 лв. за килограм, а тази, произведена по стандарт "Стара планина", струва 7.59 лв./кг. Кренвиршите тип "Стара планина" се търгуват по 7.41 лв. за килограм. Кашкавалът "Витоша" поскъпва с 0.4 на сто и се продава по 10.26 лева за килограм.
Цената на кравето сирене се повишава с 2.8 на сто, до 4.75 лева за килограм на едро. Яйцата се продават по 0.15 лева за брой. Оранжерийните домати поевтиняват с 5.3 на сто - до 2.13 лева за килограм. Оранжерийните краставици са с 2.8 на сто по-ниска цена и се продават средно по 2.23 лв./кг.
Картофите поскъпват с 6.9 на сто и се продават средно по 0.77 лева за килограм. Ябълките се продават средно по 1.02 лев за килограм. Цената на лимоните се понижава с 2.9 на сто - до 1.35 лева за килограм.
Портокалите поскъпват с 1.0 процент до 1.03 лв. за килограм на едро. Бананите се продават без промяна - по 2.15 лв./кг. Цената на зелето се запазва 0.48 лв./кг. Зрелият фасул поскъпва с 1.8 на сто и се продава средно по 2.32 лева за килограм. Цената на чесъна се повишава тази седмица с 0.6% - до 7.19 лв./кг.