Управителят на Гръцката банка и член на Европейската централна банка Йоргос Провопулос иска да се спрат приказките за евентуално преструктуриране на дълга на страната.

Напоследък политици и експерти както в Гърция, така и в други страни заявяват, че ще се наложи Атина да преструктурира своя дълг въпреки отпуснатата от ЕС и МВФ 110 млрд. евро кредитна поддръжка.

Според прогнозите на министерството на финансите на страната, очаква се през текущата година дългът да нарасне на 350 млрд. евро или над 150% от БВП. Смятам, че дори и разговорите за преструктуриране на дълга вредят на Гърция, казва Провопулос в интервю за неделния брой на в. "Етнос".

Ако Гърция не изпълни задълженията си по дълга в пълен обем, това незабавно ще окаже отрицателно влияние на политическата и икономическата ситуация в страната. Преструктурирането на дълга ще предизвика неконтролируема верига от събития, която може да породи нов дългосрочен цикъл на недостиг на доверие към бъдещето на гръцката икономика, казва централният банкер.

Освен това преструктурирането, смята той, ще нанесе удар по банковата и пенсионната система на Гърция и ще направи гръцките държавни облигации не особено желани. Дългосрочните негативни последици от преструктурирането ще надхвърлят краткосрочния ефект от намаляването на дълговото бреме, категоричен е Провопулос.

Източник: БГНЕС