Почти половината от компаниите в индекса Dow Jones ще обявят резултатите си за четвъртото тримесечие през тази седмица, а очакванията са много високи, пише CNNMoney. Няма да е изненада обаче ако цените на акциите реагират слабо на по-добри от прогнозираните печалби и продажби.

Фондовият пазар е станал "самодоволен," смятат трейдъри, и ще са нужни повече от рекордни резултати и добри икономически данни, за да продължи да върви нагоре.

В същото време много анализатори смятат, че силата на пазара намалява и той има нужда от "почивка" за известно време. След като бележеха ръст от началото на декември, през миналата седмица цените на акциите срещнаха известна съпротива.

Dow Jones нарасна с 1.2%, докато S&P 500 приключи миналата седмица без промяна. Технологичният Nasdaq пък падна с 1.7% за последните пет дни.

Слабото представяне на технологичните компании през миналата седмица, което дойде въпреки силните отчети на IBM, Apple и Google, е показателно за умората на пазара, смятат някои трейдъри.

През тази седмица инвеститорите ще очакват поредица от отчети, между които и на 13 компании от Dow Jones.

Очакванията за тази седмица също така са, че Федералният резерв ще остави основната си лихва без промяна в края на двудневната си среща.

Ето какво да очакваме на Уолстрий през настоящата седмица:

Понеделник

Днес не се очакват икономически данни. Веригата за бързо хранене McDonalds трябва да обяви резултатите си за тримесечието.

След затварянето на пазара друг член на Dow Jones, American Express, се очаква да обяви тримесечните си резултати. Сред останалите отчети очаквани през деня са и тези на транспортната компания CSX и на технологичната Texas Instruments.

Вторник

Във вторник се очаква публикуването на ноемврийския индекс Case-Shiller, който следи цените на жилищата в САЩ.

Данните за потребителското доверие през януари се очакват малко след началото на щатската сесия.

Във вторник пет члена на Dow Jones се очаква да обявят резултатите си. Това са 3M, DuPont, Johnson & Johnson, Travelers и Verizon.

Yahoo е една от компании, които ще публикуват отчета си след края на търговската сесия.

Сряда

Федералният резерв се очаква да остави основната си лихва без промяна в края на двудневната си среща.

Министерството на търговията трябва да публикува данните за продажбите на нови жилища. Икономистите очакват продажбите да нараснат до 300 000 на анюализирана основа в сравнение с 290 000 за ноември.

Сините чипове Boeing и United Tech се очаква да обявят резултатите си преди началото на сесията. В сряда се очакват още отчетите на ConocoPhillips, US Airways и Xerox.

След края на сесията Starbucks ще публикува своя отчете за последното тримесечие.

Четвъртък

Очакват се месечните данни за броя на първоначалните молби за помощи при безработица, както и данните за поръчките на дълготрайни стоки и на сключените договори за продажба на жилища за ноември.

AT&T и Caterpillar са двата сини чипа, които ще обявят резултатите си в четвъртък, заедно с компании като DR Horton и Eli Lilly.

Отчетите на Microsoft и Amazon се очакват след края на сесията.

Петък

Предварителните данните за БВП на САЩ за четвъртото тримесечие се очакват преди началото на сесията. Прогнозите на икономистите са за ръст от 3.8% на анюализирана основа, в сравнение с 2.6% ръст за третото тримесечие.

Chevron, която е част от Dow Jones, както и Ford и Honeywell ще обявят финансовите си резултати в петък.

След началото на търговията в петък Мичиганският университет ще обяви окончателните си данни за потребителското доверие през януари.