Цената на петрола приключи четвърта поредна сесия с понижение, падайки до най-ниското си ниво за последните осем седмици, съобщава MarketWatch. Американският лек суров петрол с доставка през март приключи редовната сесия на борсата в Ню Йорк със силен спад от 1.9% до 86.05 долара за барел.

Сортът Брент поевтиня с 1.4% до 95.23 долара за барел на Лондонската петролна борса. Тази сутрин черното злато се търгува на нива от 86.30/40 долара за барел.

Цената на златото също регистрира пореден спад, достигайки до 3-месечно дъно в 1322.45 долара за унция. Според проучване на Ройтерс сред водещи инвеститори и анализатори ценните метали се очаква да продължат блестящото си представяне и през тази година.

Проучването сред 65 водещи анализатори, търговци и мениджъри на фондове показва, че предвижданията им са за средни ценови нива за златото от 1 450 долара за тройунция през годината. Исторически ниските лихвени проценти в голяма част от света са основна подкрепа за цените на златото от началото на кризата. Тази сутрин златото се разменя на нива от 1333/34 долара за унция.

Отдел "Анализи валутни пазари", ФК "Логос-ТМ" АД