Сценарият от последните няколко дни за двойката EUR/USD се повтори и вчера, след като еврото поевтиняваше през първата половина на деня, а по време на американската сесия бързо възстанови загубите и за пореден път регистрира нов двумесечен връх.

Доброто възходящо движение на единната валута през последните няколко дни е в резултат от добри макроикономически данни от Еврозоната, известно успокоение около дълговата криза в периферните страни, както и по-лошите данни за другите валути на международният пазар.

Спадът в цените на суровините, които се смятат за инвестиционни убежища и ръстът на големите световни индекси също допринася за добрия риск апетит на инвеститорите. Основна подкрепа за еврото оказват и спекулациите, че ЕЦБ ще покачи по-рано от очакваното основната лихва, дори спрямо ФЕД. Това би било подкрепа за еврото с оглед разширяване на лихвения диференциал спрямо зелените пари.

Най-голяма подкрепа за единната валута оказа успешният аукцион на Европейския фонд за финансова стабилност (EFSF), който пласира 5-годишни облигации на стойност 5 млрд. евро при огромен инвеститорски интерес. Това е сериозен вот на доверие към усилията на Европа да защити еврото и да спре разпространението на дълговата криза, коментираха анализатори.

Събраните средства ще се използват за финансиране на ирландския спасителен пакет. Поръчките за емисията са достигнали рекордните 43 млрд. евро, подчертавайки доверието на инвеститорите. Агенция "Блумбърг" съобщи, че емисията е привлякла инвеститори от Азия и най-вече от Япония и Китай. Преди време двете държави обещаха да подкрепят правителствата от еврозоната в борбата им срещу дълговата криза. "Купуваме книжата, тъй като са много сигурни и с по-висока лихва от германските", коментира неназован мениджър на инвестиционен фонд пред "Файненшъл таймс".

Влияние през изминалият ден оказаха и добрите покупки на евро в кросовете срещу йената, австралиеца и най-вече срещу паунда. Английската валута претърпя сериозни загуби в резултат на разочароващите данни за БВП за четвъртото тримесечие на 2010г.

Според изнесените стойности, които обикновено биват ревизирани по-късно, БВП на Великобритания за последните три месеца на миналата година е спаднал с 0.5% на тримесечна база, след като нарасна с 0.7% през третото тримесечие. В същото време, икономиката е нараснала с 1.7% на годишна база спрямо покачването от 2.7% за предходния период. Като причина за спада се посочват лошите зимни условия, които са засегнали сектора на услугите и строителството. Така данните са в подкрепа за запазване на основната лихва на Английската централна банка в краткосрочен план, въпреки последното покачване на инфлацията в страната. Веднага след публикуване на данните, паундът се срина с близо 1.5% и от 1.5900 долара достигна 1.5750 долара.

Шефът на Централната банка на Ирландия - Хонохан каза, че очаква загубите от заеми да се увеличат след последния преглед на капиталите на ирландските банки. Опасенията, че Ирландия ще трябва отново да се обърне за финансова помощ от ЕС/МВФ, може да ограничи новото рали на EUR/USD на форекс пазара. Външният министър на Германия - Вестервеле каза, че дебатите относно увеличаване размера на Фонда EFSF "не са убедителни", което може да се окаже негативно за еврото.

Днес предстои да бъде публикувана стенограмата от последното заседание на Английската централна банка, а също така и обзор на банката за бизнес условията през януари. Акцентът за деня заседанието на Комитета по монетарна политика към ФЕД, на което ще бъде изнесено и решение относно лихвените нива, и дали те ще бъдат повишени до края на годината.

Отдел "Анализи валутни пазари", ФК "Логос-ТМ" АД