Най-малко 150 души са загинали само през последните два дни на протести в Египет. Много правителства подготвят евакуация на своите граждани. Днес следобед хиляди демонстранти отново се събират в големите градове, вкл. Кайро и Александрия, за да продължат антиправителствените протести. Има засилено присъствие на армията в централните градски зони, посочва ДПА.

Към евакуация на персонала си са пристъпили посолствата на Турция, Саудитска Арабия, Израел, Германия, Испания. Списъци изготвят и мисиите в Кайро на САЩ и Азербайджан. Предупреждения към сънародниците си да не пътуват до Египет отправиха все повече правителства: Китай, Австралия, Франция, Германия, Белгия, Швеция, Финландия, Русия, Полша, България. Арабски държави, сред които и Ирак, вече пратиха самолети да върнат гражданите им в родината или предложиха да направят това.

Около 200 български туристи се намират в момента в Египет. Те са заминали само преди 3 дни. Има българи в Египет, които желаят да бъдат евакуирани и търсят съдействие от посолството в Кайро, но има и много, които не искат да напуснат страната.

Около 300 българи пък живеят постоянно в Египет - основно в Кайро и неговите околности, както и в Александрия, утночни тази сутрин по Нова телевизия външният министър Николай Младенов. Това са хора, които или живеят постоянно там, или са свързани с туристическия бизнес - посрещат групи с туристи.

Младенов потвърди, че България има готовност да изпрати самолет, който да евакуира нашите сънародници, но посочи, че това ще стне при определени условия. Те са свързани с обстановката на място - колко са желаещите българи да се евакуират; дали летището е отворено.

Министърът допълни, че има връзка с българското посолство, макар че комуникациите с Египет са много трудни. В мисията ни има подготвени стаи, в които да бъдат настанени потърсили защита наши сънародници. Посолството има и охрана.

Междувременно египетският президент Хосни Мубарак възложи на новия премиер Ахмед Шафик задачата да насърчи демокрацията чрез диалог с опозицията и да възстанови доверието в икономиката на страната, предаде Франс прес.

Искам от вас да върнете доверието в нашата икономика, каза Мубарак в писмо до Шафик, прочетено по телевизията. Доверявам се на способността ви да осъществите икономическа политика, съответстваща на нуждите на страдащия народ.

Източник: БТА, БГНЕС