Всеки, който пожелае да си купи електрически автомобил, да получава от държавата 5000 лв. Това е едно от предложенията за насърчаване на покупката на ел. коли на Индустриален клъстър "Електромобили" (ИКЕМ).

Идеята на организацията е парите да се взимат от специален "зелен фонд", който да акумулира средства от продажбата на квоти за излъчване на вредни газове в атмосферата. От клъстъра предлагат при покупката на електромобил да не се плаща ДДС.

Има и идея всеки, закупил такава кола, да намалява годишния си данък с 25% от стойността на возилото, но с не повече от 5000 лв.

Такава практика вече е въведена в редица европейски държави като Белгия, Испания, Дания и др., а отстъпката от данъка варира между 20 и 30 на сто и стига до 9 хил. евро.

В Кипър пък държавата дава по 700 евро за всеки закупен екоавтомобил. Сред останалите варианти за насърчаване търсенето на електромобили са освобождаването от данък за срок от 5 години, от плащане на винетки, такси за регистрация и т.н., каквито са въведени в Дания, Португалия, Германия, Австрия, Румъния, Гърция и др.

От ИКЕМ предлагат общините да дават преференции на собствениците на електромобили.

Те могат да се изразяват в разрешение за шофиране в бус лентите, запазени места за безплатно паркиране в синя и зелена зона и възможност за инсталиране на зарядна колонка пред дома на собственика на екоавтомобила.

Източник: в. Стандарт