„Всички ставаме свидетели на силно позитивно настроение на пазара от началото на годината. Това със сигурност изненада много пазарни участници, защото след преоценките към края на календарната година логично беше цените да поемат надолу", коментира Драган Драганов, брокер в Реал Финанс, за Profit.bg. „Това обаче не се случи и цените на акциите продължават да се повишават, като сериозен интерес предизвикват някои от банките и ликвидните холдинги".

Предвид изоставането на българските индекси спрямо тези от региона, ръстът на пазара изглежда логичен, въпреки че няма макроикономически и политически новини, които да „подклаждат огъня" и основният двигател на пазара, според експерта, са ниските цени и алчността.

„Възходящият тренд на пазара привлича все повече погледи и афинитетът към риск се увеличава сред клиентите на инвестиционните посредници", посочи Драган Драганов. „Очаквам позитивните настроения да се запазят при ликвидните позиции поне до края на текущата седмица".

Февруари започна със сериозни повишения на фондовия ни пазар, като настроенията бяха коренно различни от последния ден на януари. В случая повишенията на българските индекси са: SOFIX (+2.03%, 406.25 пункта), BG 40 (+1.20%, 124.21 пункта), BG REIT (+0.43%, 46.32 пункта) и BG TR30 (+0.81%, 333.41 пункта).

Общият оборот на регулиран пазар достигна във вторник 2.4 млн. лв., като в основата му бе търговията с акции на компаниите от Официалния пазар, сегмент Б, където се изтъргуваха ценни книжа за 1.27 млн. лв.

През деня се сключиха сделки с акции от 70 емисии. Повишение в цената имаше при 38 от книжата, други три не отчетоха промяна.

Материалът е с аналитично-информационен характер. Написаното не е препоръка за покупка или продажба на финансови инструменти!