Икономиката на България е в тежко състояние и е необходимо да се приеме стабилизационен икономически пакет. Това заяви Стефан Софиянски, лидер на Съюз на свободните демократи и служебен премиер в периода февруари-май 1997 година.

По думите му икономиката на България трябва да бъде подпомогната и да се активизира усвояването на европейските фондове.

През 2007, 2008, 2009, 2010 година, за четири години от седемгодишния период, от който са ефективни фондовете на оперативните програми, които са над 7 млрд. евро, са разплатени само 10 %, а това са пари, чиято цел е да постави равностойно българската икономика с европейската, посочи Стефан Софиянски.

По повод политическата обстановка в страната той каза, че предсрочни избори са възможни само ако премиерът Бойко Борисов прецени, че трябва да смени екипа и политиката. Софиянски допълни, че през 1997 година, когато е създаден служебния кабинет на България, който той е оглавил, е имало за какво хората да протестират, имало е алтернатива в лицето на десницата. Сега обаче дори и да има протести, няма алтернатива.

Според Стефан Софиянски има две възможности.

Правителството трябва да създаде ясна концепция и задължително да се смени финансовия министър. Една държава не може без квалифициран финансов министър. България винаги е имала силни финансови министри. В момента страната има най-слабия финансов министър от промените досега, преди това също, но тогава е била друга икономика. Трябва да се намери един сериозен човек, който да работи добре с публичните финанси и тогава нещата ще се успокоят, ще се даде нова надежда.

Другият възможен вариант пред страната според Стефан Софиянски минава през формирането на експертен кабинет за кратък период от време и преминаване към дясно управление.

Другата алтернатива е дясномилслещите хора да направят алтернативна програма икономическо развитие на страната, да се обединят около нея и да отидат на избори, посочи още Стефан Софиянски.

Източник: Радио Фокус