Щатските индекси вероятно трудно ще намерят посока през настоящата седмица на фона на относително малкото очаквани икономически данни както и на малкото големи компании, които трябва да обявят финансовите си резултати, пише CNNMoney.

Инвеститорите обаче са оптимистично настроени по отношение на цените на акциите през тази година, тъй като състоянието на икономиката продължава да се подобрява, а Федералният резерв изглежда ще продължи с политиката на ниски лихви.

Индексът Dow Jones твърдо се задържа над 12 000 пункта през миналата седмица. S&P 500 също записа пробив на психологическо ниво затваряйки над 1 300пункта. Технологичният Nasdaq не остана по-назад и нарасна до върхове невиждани от лятото на 2008 г.

Ръстът през миналата седмица беше подкрепен основно от добрите данни за производството, изнесени във вторник, които повлияха повече на пазара, отколкото данните за заетостта от петък.

Инвеститорите приветстваха и резултати на няколко компании, които бяха по-добри от очакванията на анализаторите. От резултатите на 308 компании от S&P 500, които са публикували отчетите си досега, 72% са по-добри от очакваните.

През настоящата седмица 62 компании от S&P 500 се очаква да обявят финансовите си резултати.

Инвеститорите също така ще следят и Вашингтон през тази седмица, тъй като президентът на САЩ Барак Обама и председателят на Федералния резерв Бен Бернанке се очаква да направят изявления по икономически въпроси.

Ситуацията в Египет, където протестите срещу президента Хосни Мубарак ескалираха през миналата седмица, остава притеснителна за Уолстрийт. Според трейдърите обаче, ако проблемите не се разпространяват към други страни цените на акциите на щатските компании няма да бъдат повлияни.

Какво да очакваме на Уолстрийт:

Понеделник

В опит да възстанови нарушените си връзки с бизнеса президента Барак Обама ще изнесе рече в търговската камара на САЩ във Вашингтон.

Федералният резерв се очаква да изнесе данни за потребителските кредити през декември.

Компанията Lowes пък ще обяви резултатите си преди началото на сесията.

Вторник

Във вторник не се очакват важни икономически данни.

Сряда

Бен Бернанке ще се яви на изслушване пред Бюджетната комисия в Камарата на представителите в Конгреса.

Coca-Cola се очаква да обяви резултатите си преди сесията, докато Cisco Systems ще публикува своя отчете след края на търговията.

Четвъртък

Преди началото на сесията се очакват се данните за броя на първоначалните молби за помощи при безработица.

Петък

Преди старта на търговията правителството се очаква да публикува данните за търговския баланс на САЩ за декември. След началото на сесията Мичиганският университет ще публикува своя доклад за потребителското доверие.