ВТБ, втората най-голяма банка в Русия, започна на 7 февруари роуд шоуто за първия 10-процентен държавен пакет от акции в рамките на програмата за приватизация. От банката смятат да привлекат от тази сделка към 3 млрд. долара, информира РИА Новости.

Според утвърдената от правителството приватизационна програма за 2010-та бе запланувано продажбата на 10% от капитала на ВТБ, през 2011 година - още 10%, а през 2012 година - 15% минус една акция. Както вече е ясно, първите 10% от капитала не бяха пласирани до края на миналата година. Финансовият министър на Русия заяви на 2 февруари, че правителството смята да реализира до края на 2011 г. два пакета от по 10% всеки. Днес на държавата, в лицето на Росимущество, принадлежат 85.5% от акциите на ВТБ.

ВТБ ще е първата компания от държавната приватизационна програма 2011-2013 г., която ще пласира частично държавен пакет от акции на пазара. Първоначално обмисляният вариант бе за продажба на първия пакет ценни книжа на ВТБ на пул от инвеститори, начело с американския фонд TPG Capital, но впоследствие от банката решиха да разгледат и възможностите за продажба на открития пазар.

Роуд шоуто за първия 10-процентен пакет от акции ще се проведе в Европа и САЩ между 7 и 11 февруари. Букрънъри по сделката са от Merrill Lynch, Deutsche Bank и ВТБ Капитал, а за глобални координатори са избрани от Merrill Lynch и ВТБ Капитал. Очаква се сделката да приключи до края на февруари.

Миналият петък, 4 февруари, правителството на Русия обяви, че не планира да продава допълнителен пакет от акции до три месеца след края на сделката.

Освен ВТБ в правителствената приватизационна програма до 2013 г. са включени още част от държавното участие в Сбербанк и Россельхозбанк. Главата на Сбербанк Герман Греф съобщи в началото на този месец, че продажбата на 7.6% от принадлежащия на Централната банка пакет от 57.6% от капитала на Сбербанк ще започна в най-добрия случай към края на 2011 година.