Правителството ще обмисля облекчения за големи чуждестранни инвеститори. Това стана ясно от думите на премиера Бойко Борисов пред журналисти в Търговище. Облекченията ще бъдат коментирани на среща между премиера Борисов и министрите на икономиката Трайчо Трайков и на финансите Симеон Дянков.

„Работим много в посока да направим така, че да облекчаваме чуждестранните инвестиции", каза премиера.

Той участва днес в откриване на нов завод за производство на автомобилни стъкла в град Търговище.

Борисов заяви, че това е един добър ден за града и за хората, които ще работят в завода. „Особено в тези по-изостанали краища в България подобна инвестиция е от изключителна важност", заяви премиерът.

Бойко Борисов разгледа работещи производствени мощности на фирмата, както и новопостроения завод. Инвестицията е в размер над 25 млн. щатски долара и ще осигури заетост на над сто души.

В завода ще се произвеждат подвижни и неподвижни странични автомобилни стъкла, както и отопляеми задни стъкла. Очаква се годишният капацитет на завода да бъде 1.3 млн. квадратни метра.

При пълен производствен капацитет оборотът се очаква да достигне 20 млн. щатски долара. Това е петото производствено съоръжение на формата след завода за домакинско стъкло открито през 2005 г., завод за плоско стъкло от 2006 г., линия за огледала и завод за стъкла за бяла техника от 2007 г. В тези производствени мощности ще бъдат заети общо около 1500 души.