Приоритет за столичната топлофикация ще бъде повишаване на събираемостта с около 7 на сто, обяви ръководството на дружеството. В процес на изработване е нова информационна система, която ще подобри обслужването на клиентите, стойността й е 850 000 лева. Топлофикацията ще въведе и програма "Лоялен клиент".

Всеки месец дружеството ще определя с томбола 20 лоялни абонати, които печелят бонус в размер на 60 процента от платената сума през изминалия месец, като сумата ще бъде прихваната от следващите сметки.

100 изрядни абонати в рамките на цяла година, ще получат приспадане от 80% процента от платеното през изминалата година; 150 абонати, лоялни в рамките на две години, ще получат приспадане на 90 процента от сумата за парно за една година; а 200 потребители, изрядни в продължение на три и повече години, ще получат 100 процента приспадане от платената от тях сума за изминалата година.

Февруарските сметки за парно ще са обект на първата месечна бонусна програма, а годишните програми ще започнат с изплащането на априлските сметки.

Парите за бонусите към изрядни клиенти няма да се вземат от сметките на останалите, а ще се изплащат със собствени средства на дружеството.

В рамките на утрешния ден "Топлофикация София" ще изплати на "Булгаргаз" договорените 90 млн. лв., за да бъде гарантиран отоплителният сезон в София, съобщи още Стоян Цветанов, изпълнителен директор на дружеството.

Той представи план с оздравителни мерки за подобряване на финансово-икономическото и техническото състояние на топлофикацията. По предварителни данни дружеството ще завърши 2010 г. с около 18 млн. лв. загуба, а за 2011 г. се планира тази загуба да бъде намалена до около 7 млн. лв.

Цветанов посочи, че за пръв път от последните четири години има воля от страна на

собственика - Столичната община, и от страна на държавата за подкрепа и развитие на топлофикацията. Според него липсата на такава политика в предишни години е причината за

натрупването на 120 млн. лв. загуба за последните четири години и 500 млн. лв. задължения. До седмица ще е готов и петгодишният бизнес план на дружеството.

За 2011 г. дружеството ще предложи на ДКЕВР да му бъдат признати 6,9 млн. лв. разходи за ремонт. Планира се подмяната на 11 км от тръбопроводната мрежа, а за 2012 г. - поне 15 км. Последните около 1900 абонатни станции ще бъдат подменени през 2011 г. Това ще позволи консумацията в сградите да бъде намалена до 30 процента.

Източник: bTV