Европейските индекси регистрираха понижение днес следствие на загубата на момент за щатските такива и решението на английската централна банка да запази нивото на лихвите в страната.

Еврото регистрира понижение спрямо долара, като разходите по португалския дълг се повишиха до нов максимум.

Единната валута се разменя при нива от около 1.3630 долара за евро, след като рано сутринта се търгуваше при нива близки до 1.3700 долара.

Индексът, следящ представянето на най-големите 50 европейски компании, губи 1% от стойността си, близо два часа преди старта на щатската търговия.

Немският DAX се понижи с 0.4% до ниво от 7 289 пункта, въпреки оптимизмът на пазара за нова вълна от сливания и поглъщания след новината за потенциално сливане на NYSE Euronext Inc. и Deutsche Boerse.

Френският CAC-40 се понижи с 0.9%, докато британският FTSE 100 загуби близо 1% от стойността си.

Отваряне на отрицателна територия сочат и фючърсите на щатските индекси, като тези на индексът на сините чипове Dow губят 0.5% спрямо нивото му на затваряне вчера, а на широкия Standard & Poor's 500 се понижиха с 0.6% до 1 311 пункта.

На отрицателна територия се търгуват и повечето от индексите на развиващите се пазари, като руският RTS се понижи с 2.13%.

С 1.8% късно следобед се понижи унгарският BUX, а полският WIG 20 с 1.1%.

В противовес с всеобщата негативна тенденция, родният SOFIX приключи деня с повишение от 1.1%.